Dolgular
Porselen inlay-onlay dolgular laboratuarda hazırlanan üstün estetik ve dayanıklılığa sahip dolgulardır. Büyük dolgu gerektiren dişlerde kompozit yada amalgam dolgu yerine hem estetik hem de dayanıklı olması nedeniyle inlay-onlay uygulanabilmektedir.
Porselen Dolgu Nasıl Yapılır?
Çürük temizlenip dişte bir kavite meydana getirilir ve bu kaviteden alınan ölçü laboratuara gönderilir. Laboratuar ortamında, hassas bir teknoloji ile hazırlanan model, özel IPS makinesine alınarak mükemmel estetik ve fonksiyona sahip dolgular elde edilir Hasta bir sonraki seansa geldiğinde cilalanmış olan porselen dolgu, kaviteye özel yapıştırıcılarla yapıştırılır.
Porselen dolgular çok fazla madde kaybı olan ve dişin tümden küçültülerek kuron uygulaması gerektiren durumlarda sağlıklı diş dokusunu korumak amaçlı geliştirilmiştir. Daha estetik ve kullanışlı olduğundan amalgam dolguların yerine tercih edilmektedir.
Mükemmel bir estetik, kenar uyumu ve adaptasyon sağlamaktadırlar.
IPS porselen (Leucide reinforced pressable porcelain) dolgular
- Doku dostu dolgulardır, biyolojik uyumları en yüksek olan malzemelerdir.
- Porselen dolgu yönteminde ağızdaki sağlıklı diş dokusuna dokunulmaz.
Ayrıca bu porselenler dişin sertliğine en yakın ve dişeti ile en uyumlu malzemelerdir. Sertliği dişin mine dokusuna çok yakın olduğu için kompozit dolgular gibi de aşınmaz.
Özellikle büyük madde kayıplarında, kompozit dolgu veya kuron(kaplama) yerine tercih edilmelidir.